Christianne Garssen
SCHILDERIJEN

Lange slagen 9
4823 LK Breda

Contact...?
T. 076 541 17 06
Per mail

Over het werk

De portretten van Christanne Garssen verbeelden meer dan het uiterlijk van de persoon. Ze laten iets zien van zijn of haar wereld. Het zijn verbeelde herinneringen, documenten op doek.
Om de essentie te raken in een schilderij vormt bronnenonderzoek een belangrijke fase in het proces om tot een schilderij te komen. Met de ingrediënten die dit oplevert gaat ze aan de slag.
Christianne schildert vooral kinderen en ouderen. Voor haar liggen begin en einde van de levenscyclus dicht bij elkaar. Generaties komen en gaan. Schilderijen over jong en oud verbeelden bij uitstek de tijdigheid van ons bestaan; ze roepen herinneringen en gevoelens op.

 

Kinderportretten 

Christianne wil niet zozeer liefelijke plaatjes maken, maar wel de wereld van het kind met zijn uitingsvormen laten zien. Daardoor roept zij een gevoel van herkenning op. Het is niet alleen de manifestatie van dát kind maar door het universele van de kindertekeningen die ze schildert ook die van hét kind. Het is een verbeelding van de kindertijd die voor ons als beschouwende volwassenen eindig bleek en die wij koesteren bij onze eigen kinderen. Een schilderij van Christianne verbeeldt tegelijkertijd die ene kindertijd als wel de kindertijd in het algemeen. De schilderijen zijn daardoor tegelijkertijd tijdgebonden én tijdloos.

 

Portretten van oudere echtparen 

In de portretten van oudere echtparen maakt Christianne zichtbaar hoe zij het leven nog steeds delen met elkaar. Ze hebben er wat van gemaakt, als maatjes voor het leven. De fragiliteit van het ouder worden, het getekende leven, wordt verbeeld in een persoonlijke context. Dat komt het meest zichtbaar tot uitdrukking in persoonlijke uitingen. Zo zijn er bijvoorbeeld handschriften in de schilderijen verwerkt.  
De geportretteerden laten niet alleen iets van hun leven zien maar ze staan ook voor het soort leven dat zij hebben gehad. De zorg voor de naasten spreekt eruit. Zij koesteren het samenzijn en houden elkaar vast. Hun leven straalt nog steeds energie en kracht uit.

 

Werkwijze en Prijs

Contact  met de opdrachtgever
Vóór het maken van een schilderij doet Christianne altijd onderzoek. Dat betekent dat ze de volwassenen of kinderen die ze portretteert, zo mogelijk, zelf wil spreken en (heel belangrijk) wil zien. Daarnaast spreekt ze met de opdrachtgever over zijn of haar wensen.
Ze voegt altijd iets persoonlijks van de geportretteerde(n) toe aan het beeld. Bij kinderen geeft ze hun eigen tekeningen een plaats. Bij ouderen schildert ze bijvoorbeeld hun handschrift of iets anders dat heel erg bij hen past. Het schilderij moet een persoonlijk document worden.

Voordat Christianne aan het schilderij begint, maakt ze een aantal ontwerpen waaruit de opdrachtgever kan kiezen. Daarna gaat ze aan de slag.

Ze werkt aan haar schilderijen vanaf foto’s. Soms maakt ze die zelf maar ze kan ook geschikte foto's gebruiken die door de opdrachtgever zijn gemaakt.

 

De prijs
Bij de prijsbepaling moet worden uitgegaan van de volgende factor: lengte + breedte x 4.
Voorbeeld: een doek van 1 meter bij 1 meter kost € 800,- . Het aantal personen op een schilderij maakt niet uit voor de prijs (maar heeft in verband met de compositie wel consequenties voor de afmetingen van het schilderij).

 


Copyright © 2020 Christianne Garssen. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is gratis open source software vrijgegeven onder de GNU/GPL Licentie.
 

Deelneemster aan de vervaardiging van het Vredesgroeitapijt.

Voor meer informatie: www.zonneglossis.nl 

 

Kunstroute Haagsebeemden

9 juni 2013,

Locatie C (zie route kaart)
Breda

Haagsebeemden Kunstroute

 

Lees meer...